https://www.vgs-online.eu/mh17-door-jurgen-van-dijk/_389_n__29_NL_121
26 oktober 2017

MH17

door Jurgen van Dijk | Graveertechniek Van Dijk


Waarom onthouden mensen bij grote gebeurtenissen precies waar en wat je gedaan hebt? Net zoals bij de MH17 vliegtuigramp, waarbij 298 inzittenden gewoon uit de lucht zijn geschoten tijdens hun vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur…een verschrikking. De ramp gebeurde op 17 juli 2014 omstreeks 15:15 uur. Zelf hoorde ik het toen ik thuiskwam van mijn werk en de televisie aanzette. 

Drie jaar later was ik bij Ronald Westerhuis (kunstenaar) om zijn nieuwe atelier te bekijken en wat werkzaamheden te bespreken. Tijdens mijn bezoek vertelde hij mij dat hij bezig was met het ontwerp voor het MH17-monument in Vijfhuizen. Het was een heel bijzonder gesprek, het idee van Ronald stond al vast. Wij brainstormden over de lichtval en de symboliek achter het kunstwerk en hoe de namen van de overledenen op een eerbiedige manier gegraveerd zouden kunnen worden in het monument. Alles in dit gesprek had te maken met lichtval, dat van boven naar beneden op het oog zou vallen, waarin de gegraveerde namen zouden komen te staan. Dit oog moest een uitzonderlijk belangrijke plaats krijgen! 
Wij hebben aan de hand van dit gesprek een kleine proefgravure mogen maken voor de opdrachtgever en hebben de opdracht gekregen. Vanaf dat moment zijn wij erg betrokken geraakt bij dit bijzondere project. Het is niet alleen maar een kunstwerk waarin namen gegraveerd worden, gaandeweg werd het voor ons steeds zichtbaarder hoeveel impact deze ramp op de nabestaanden heeft. Twee van de nabestaanden hebben de Stichting Vliegramp MH17 opgezet, daarna hebben steeds meer nabestaanden zich aangesloten bij deze stichting.

De nabestaanden in deze stichting hebben een groot aandeel in alles wat met de oprichting van het MH17-monument te maken heeft gehad. Ondertussen zijn wij gestart met het maken van het ontwerp voor het ‘oog’ waarin de 298 namen van de overledenen komen te staan. De namen zijn als een iris in een hoogglanzende roestvast stalen plaat gegraveerd. Er is voor gekozen om de namen op alfabetische volgorde te graveren, waarbij alle familieleden bij elkaar zijn geplaatst.

Ronald Westerhuis heeft de grote ronde RVS-plaat van 1.5 m aangeleverd en vertelde daarbij dat er een documentaire gemaakt zou worden door Omroep MAX en vroeg of wij daaraan mee willen werken. Voor mij persoonlijk was dit een enorm eervolle opdracht, waarop ik heb gelijk ja heb gezegd. Toch vond ik het wel een spannende opdracht. Voordat ik startte met graveren, dacht ik: “Oei het mag niet fout gaan”! Op het moment dat de frees voor het eerst het materiaal raakte was er totale focus en richtte ik mij sec op het technische aspect; diepte, maatvoering frees, hoeveel frezen. De machine heeft een week lang dag en nacht gegraveerd. Wanneer ik ’s morgensvroeg het bedrijf binnen kwam, liep ik direct naar de machine, iedere keer kreeg ik kippenvel van de hoeveelheid namen die erbij gegraveerd waren… In de documentaire zijn acht gezinnen van nabestaanden specifiek in beeld gebracht. Het was van belang dat de namen van deze overledenen in de gegraveerde plaat goed in beeld zouden worden gebracht. Ook het graveren van de laatste namen in het midden van het oog wilde men goed in beeld hebben. Na veel dagen en nachten mocht de plaquette met uiterste zorgvuldigheid uit de machine gehaald worden en hebben we deze op een tafel gelegd. Erik, de regisseur van de documentaire, wilde de 8 namen van de overledenen ingekleurd hebben tijdens het draaien van de camera. Tijdens het draaien wees Erik de naam van de piloot aan, waarbij hij zei “Deze naam staat er op de een of andere manier dieper in dan alle andere namen”. Toch apart hoe ieder mens er op zijn eigen manier naar kijkt. 

We hebben veel voorbij zien komen tijdens het meewerken aan dit monument. Boosheid en verdriet van de nabestaanden, maar ook de wil om verder te gaan. Van dit alles is een prachtige en eervolle documentaire gemaakt die op 16 juli jl. is uitgezonden door Omroep MAX.

Het monument is te bezoeken in Vijfhuizen, meer informatie is te vinden op de website. 

Graveertechniek van Dijk heeft dit ervaren als een eervolle en respectvolle opdracht, waarbij we het monument een betekenis hebben gegeven door het vastleggen van de namen van de overledenen

Jurgen van Dijk
Graveertechniek Van Dijk

Heb je ook een opdracht uitgevoerd waar je trots op bent en die je graag met ons wilt delen: neem dan contact op met het secretariaat.